Wackond

EMBERTEARS - Red Chapter (2024)

2024. október 12. - chris576

462558312_1625867251371779_6966166214919756485_n.jpgEgyszemélyes zenekart üzemeltetni valami olyasmi lehet, mint egyedül vinni egy vállalkozást: megterhelő, ellenben konfliktusmentes. Tisztelem és becsülöm azokat a zenészeket, akik többféle hangszeren is képesek jól játszani, és még a komponálás sem izzasztja meg túlságosan őket. Olyan viszont ritkán akad, aki minden (a rockzenében domináns) hangszert egyformán kiművelt hozzáértéssel kezel és nem veszi igénybe a dobgép meg egyéb gépi hangminta segítségét.

Szóval az egyszemélyes formációk nagy része egyfajta darabosságot, töredezettséget képvisel, de a legmegfelelőbb szó erre talán a dinamikátlanság. Ezektől viszont muszáj elvonatkoztatni, különben eltereli a figyelmet a lényegről, a zenéről. Amely sok esetben egész jó.

2021-ben hívta életre Embertears néven futó sludge-prog-stoner-alter metal bandáját a győri Albert Tamás. A bibliai ihletettségű dalszövegekkel operáló súlyos metalbanda október 25-én jelenteti meg legújabb albumát "Red Chapter" címmel. Tamástól megkaptuk az anyag előzetesét, lássuk akkor, hogy milyen is lett!

A Seven Thunders nyitja a sort, melyben az alternatív ízek súlyos, mastodonos riffekkel csapnak össze. Egész jó, viszont hiányolom a durvább énektémákat, mely jókora nyomatékot szolgáltatna a dalnak. Tamás inkább a harmóniákra összpontosít az ének terén, mely egyébként nem rossz, viszont lehetne még hová fejleszteni.

Akárcsak az előző nóta, a The Elders is kiválóan építkezik: a komplex témák közé egy jó kis riffelős betét is befészkelte magát. Az ének pedig hasonlóképp kivitelezett, mint a nyitótételben, mármint inkább dallamos, mintsem reszelős (egyébként jól rezonál a hangszeres részekkel).

A harmonikus díszítések alappillérei az Embertears muzsikájának, példa erre a The Time Of Havest című dal, melyben olyan fülberagadós dallamfüzérekkel szór meg minket Tamás, hogy az egyből feljebb löki az értékelési pontszámot.

A szerzemények komplexitását illetően meg kell jegyeznem, hogy szerencsére nem esett vele túlzásba a zenekarvezető, ez a dózis még érintetlenül hagyja a dalok viszonylag könnyen befogadható ívét. Amit hiányolok viszont, az az igényesen kivitelezett dobmunka meg egy kissé erőteljesebb orgánum, de ez legyen a legnagyobb bajom.

Egyetlen szám hallgatása közben sem éreztem töltelék jelleget sem azt, hogy fárasztana. Megfelelő egyensúlyban vannak a dallamok és a combosabb panelek, a komplex és a standard részek. Tamás a dalszerzés terén kimagasló munkát végzett, minden egyéb hiányosság idővel kijavítható, fejleszthető. Élmény volt végighallgatni az albumot.

9/10462561783_1206743533888219_8400024647888437367_n.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wackond.blog.hu/api/trackback/id/tr6118706826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása